Spaanse Wijnen

Dit wijnland maakte de afgelopen vijf jaar wellicht de allergrootste ontwikkeling door. Niet alleen door steun van de Europese Unie, maar vooral omdat het besef kwam dat de Spanjaarden zich niet alleen met volume maar ook met kwaliteit op de wereldmarkt konden begeven.

Spanje wat zich samen met Frankrijk en Italië de belangrijkste wijnproducten van Europa mag noemen heeft net als deze twee andere landen een enorme diversiteit aan klimaten, culturen en druivenrassen. Daar waar na het succes van Rioja vooral op de Franse druivenrassen werd gebouwd zien we de afgelopen jaren de identiteit van Spanje terugkeren. Terug naar de druivenrassen uit de regio, terug naar de tradities en kenmerken van de omgeving. Gelukkig wel in het huidige tijdsbesef maar ‘back to the roots’.

In Spanje is het in de meeste regio’s niet de vraag of dat het fruit rijp wordt, maar meer hoe. Een korte rijpingsperiode komt geen enkel fruit ten goede en de wijn uiteindelijk al helemaal niet. Hier hebben we letterlijk te maken met ‘slow food’ ook al moeten we dat in een ander context zien. Er wordt gezocht naar optimale phenolische rijpheid door na de vruchtzetting de groeicyclus zo lang mogelijk te rekken. Dit door het blad als zonbescherming flink te laten groeien maar tegelijkertijd ook zoveel mogelijk weg te knippen. Om irrigatie zo ver mogelijk terug te dringen zonder waterstress op te laten treden. Kortom veel keuzes die in de wijngaard gemaakt moeten worden om tot goede druiven te komen en uiteindelijk goede wijn.

Bekende wijngebieden van Spanje zijn Rioja en Navarra, maar ook Ribera del Duero en Rueda staat ondertussen op bijna elke wijnkaart. Het succes van Rias Baixas wordt ondertussen door vele handen gedragen. Maar ga ook eens kijken in de ‘kleinere keukens’ van Bierzo en Getariako of Jerez. Dit zijn hele spannende wijngebieden die hele ‘eigen’ wijnen voortbrengen.


Hiruzta – Hondarribia (Baskenland)
Deze Bodegas – opgericht in 2007 – is een droom die tot leven komt. Hier wordt de geboorteplaat van de Hondarrabi Zuri druif eer aan gedaan. Txakolina is voor vele nog een onbekende Spaanse wijn, maar proef en laat je verleiden door deze knisperend frisse tintelende wijnen.
  • Txakolina
  • Txakolina Berezia

Covila II – Rioja
Een coöperatie van verschillende druivenboeren in de Rioja. Eigenlijk zijn alle wijnen van zeer goede kwaliteit tegen een zeer scherpe prijs.
  • Rioja Crianza
  • Rioja Reserva

Condado Real – Castillo y Léon
Een middelgrote producent in het hart van Castillo en aan de rand van Rueda. Hier wordt sinds begin jaren ‘70 wijn gemaakt. Ondertussen zijn deze sensationele wijnen van een moderne leest, verteerbaar en tegen een zeer aangename prijs.
  • Verdejo – Viura Blanco
  • Tempranillo Rosado
  • Tempranillo Tinto


Bodegas Viñedos Tinedo – Castillo y Léon
Kleinschalig bedrijf wat verbluffend goede wijnen maak van inheemse en Franse druivenrassen. Alle wijnen zijn biologisch gecertificeerd.
  • Ja! (Tempranillo)
  • Cala N.1 (Tempranillo – Syrah – Cabernet Sauvignon)
  • Cala N.2 (Tempranillo – Cabernet Sauvignon)

Palacio de Bornos – Rueda
Een van de meest constante bedrijven van Spanje. Palacio de Bornos is een hyper modern bedrijf wat prachtige wijnen maakt in een wat frissere stijl dat gebruikelijk is.
  • Colagon (Verdejo – Viura)
  • Verdejo
  • Verdejo Fermentado en Barrica

de Bardos – Ribera del Duero
Klassiek gemaakt wijnen met een moderne inslag. De druiven komen uit verschillende delen van Ribera del Duero en worden grondig gecontroleerd voordat ze gebruikt worden. Met de opvoeding op Frans eiken maakt dat deze wijnen fantastisch in balans zijn en zéér smaakvol.
  • Ars Romantica Crianza
  • Ars Mítica Reserva

Bodegas Castaño – Yecla
Een klein familiebedrijf wat excelleert in wijnen van de Monastrell druif(Mourvèdre). Ondertussen is de derde generatie aan het roer wat resulteert in hele geconcentreerde, maar typische wijnen.
  • Hécula Monastrell
  • Castaño Dulce

Alvear – Montilla-Moriles & Bodegas Palacio Quemado - Ribera del Guadiana
Alvear is een van de meest gevierde Bodegas van Montilla-Moriles, de thuishaven van de Pedro Ximinez druif. Daarnaast is er een joint venture met Losada Serra family wat in Palacio Quemado resulteer. Hier worden prachtige rode wijnen gemaakt van voornamelijk Tempranillo.
  • Pedro Ximénez
  • Palacio Quemado Tempranillo Crianza

Bodegas Bertola – Jerez
Bertola is een hoge kwaliteitslijn van Díez-Merito. Sinds de oprichting in 1876 door de gebroeders Muñoz wordt hier wijn gemaakt en dan voornamelijk Sherry.
  • Fiño
  • Amontillado
  • Oloroso
  • Cream
  • Pedro Ximénez
  • Pedro Ximénez 12 años






Bossche Wijnkoperij | van Veldekekade 348 | 5216 KT | ‘s-Hertogenbosch | T 073 6134650 | info@bosschewijnkoperij.nl  | www.bosschewijnkoperij.nl