‘De Laars’, zoals we het land kunnen zien als we de wereldkaart goed bekijken. Het land van de Caprese, pizza en pasta. ‘gelatto’ en Gucci, truffel en Ferrari maar vooral ook het land van de ‘vino’ rosso, bianco e spumante!
Italië is een land wat we klimatologisch gezien naast noord en zuid ook in oost en west moeten verdelen. De Apennijnen die het land in de lengte in twee verdeeld zorgt naast een natuurlijke scheiding ook voor een klimaatverschil tussen oost en west. Daar waar we aan de Toscaanse kust; Bolgheri kennen vanwege het licht, de warmte en de droogte. Hebben ze op dezelfde hoogte aan de oostkust, de Marken een veel gematigder klimaat met meer vegetatie. Zoals altijd zien we dat terug in de type druivenrassen die per regio verbouwd worden.
Diversiteit is wellicht het kernwoord van Italië. In het noorden hebben we het - Duits georiënteerde -wijngebied Trento Alto Adige oftewel Sud-Tirol. Alle invloeden van de tijd dat Oostenrijk hier heerste zijn nog merkbaar. Niet alleen de Duitse taal welke hier als eerste gesproken wordt maar ook hoe de regio georganiseerd is, de druivenrassen en vergeet de keuken niet. Het Noorden van Italië is zo ie zo een heel divers en interessant gebied. Piemonte met zijn bekende Barolo en Barbaresco, Lombardije met zijn geweldige Franciacorta, en ook Friuli maakt heerlijke bubbels. Daarnaast mogen we natuurlijk Veneto niet vergeten met z’n wereldberoemde Valpolicella’s zoals Ripasso en Amarone.
In het midden kunnen we niet om Toscane heen, maar vergeet niet de minder bekende gebieden als de Marken en Abruzzen niet. In het zuiden hebben we krachtige rijpe wijnen uit Salento, de hak van ‘de Laars’. Vooral Primitivo kent vele liefhebbers. En als laatste hebben we de eilanden Sicilië en Sardinië met weer een hele reeks aan inheemse druiven zoals Grillo en Cannonau di Sardegna. Kortom een land met enorme diversiteit aan klimaten, landschappen, culturen en druivenrassen.
Abbazia Novacella – Alto Adige
Bijzondere wijnen uit dit afgelegen klooster in het meest noordelijke puntje van Italië. Bijzonder omdat hier zo’n 850 geleden al wijn werd gemaakt. En dan ook nog de extreem hoge ligging van de wijngaarden. (600-900 meter) Dit alles brengt onnavolgbare wijnen met mineraliteit en complexiteit.
- Omnes Dies
- Müller Thurgau
- Kerner
- Sauvignon Blanc Praepositus
- Lagrein
Jermann – Alto Adige
Een rijpe, wat dikke stijl wijnen van hoge kwaliteit. Jermann gaat voor optimale rijpheid en her- kenbaarheid van de druivenrassen. Prachtige Pinot Grigio, maar ook zijn Riesling Afix is fantastisch!
- Riesling Afix
- Pinot Grigio
- Chardonnay
Zenato - Veneto
Een bijzonder groot bedrijf met prachtige wijnen. Onder andere bekend om zijn Ripassa della Valpolicella, maar ook de Luga ‘Santa Cristina’ is een handelsmerk.
- Bianco di Custoza
- Lugana ‘Santa Cristina’
- Bardolino
- Valpolicella Ripasso ‘Ripassa’
- Amarone della Valpolicella Classico
Palazzo Maffei – Veneto
Kleinschalig familiebedrijf (45h) wat herkenbare, maar zeer evenwichtige wijnen maakt.
- Valpolicella
- Valpolicella Ripasso Superiore
- Amarone della Valpolicella
Tenuta San Pietro - Piemonte
Volledig biodynamische wijnbouw en certificering. Modern gemaakte wijnen met veel fruit en aroma.
- Gavi San Pietro Cortese
- Nero San Pietro Albarossa – Barbera – Cabernet Sauvignon
Renato Cigliuti – Piemonte
Van ouds her is de familie Cigliuti eigenlijk een druiventelersbedrijf. Vanaf 1964 bottelen zij de wijnen zelf en worden onder kenners tot een van de best bewaarde geheimen van de streek genoemd.
- Dolcetto d’Alba Serraboella
- Barbera d’Alba Serraboella
- Barbaresco Vie Erte Bricco di Neive
Giovanni Rosso - Piemonte
In een woord geweldig. Prachtige terroirwijnen met fijn modern randje. Davide (zoon van Giovenni) werkt volledig biologisch en wil geen houtgedomineerde wijnen, vandaar de rijping op hele grote houten vaten.
- Barolo Serralunga
- Barolo Cerretta
Albola – Toscane
Traditionele Chianti’s welke niet op concentratie maar meer op elegantie worden gebouwd.
- Chianti
- Chianti Classico
- Chianti Riserva
Mazzei – Toscane
Kracht en sensatie. Deze wijnen hebben veel kracht en extractie, mondgevoel maar alles in geweldige harmonie. De ervaring spat er hier vanaf.
- Fonterutoli Chianti Classico
- Castello Fonterutoli Chianti Classico
Tenuta di Sesta – Toscane
Kleinschalig bedrijf met hele typische wijnen.
- Rosso di Montalcino
- Brunello di Montalcino
Caldora – Abruzzen
Prachtig bedrijf wat excelleert in prijs/kwaliteitswijnen zonder de kenmerken van regio en druivenras te verliezen. Deze wijnen zijn een plezier voor alle dag. Maar zet maar eens een stuk rood vlees bij deze Montepulciano en je staat versteld.
- Ortonese Malvasia – Chardonnay
- Ortonese Sangiovese – Merlot ‘Daunia’
- Sangiovese ‘Terre di Chieti’
- Montepulciano d’Abruzzo
Venea – Abruzzen
Authentiek en geweldig. Een relatief klein domein wat prachtige eerlijke wijnen maakt met veel fruit en terroir.
- Trebbiano d’Abruzzo
- Spinalbo (Sauvignon Blanc-Trebbiano)
- Prisma (Pecorino)
- Burbero Montepulciano d’Abruzzo
- Vestigo Montepuciano d’Abruzzo
Poggio del Sole – Salento
Toegankelijke, maar heerlijke wijnen uit de hak van de laars voor alle dag.
- Bianco del Salento
- Negroamaro del Salento
Bossche Wijnkoperij | van Veldekekade 348 | 5216 KT | ‘s-Hertogenbosch | T 073 6134650 | info@bosschewijnkoperij.nl | www.bosschewijnkoperij.nl